cattery Ravottersgaarde Abessijnen sinds 1975

E-MAIL sturen

Catteryvignet-geel1

<-- terug

 

verder -->

 Bloedgroepen komen ook bij katten voor, net als bij mensen. Er worden drie verschillende bloedgroepen onderscheiden en kunnen bepaald worden dmv een bloedgroepbepaling. Daarbij worden drie bloedgroepen onderscheiden: bloedgroep A, Bloedgroep b en bloedgroep AB. Bloedgroep b vererft daarbij recessief t.o.v. bloedgroep A en AB.
Of een kat een gen voor b bij zich draagt kan bepaald worden met een gentest en dat is van belang om te weten omdat wanneer een poes bloedgroep b heeft (dus van beide ouders het gen voor b meekreeg) er bij kruising met een kater  in enkele gevallen tijdens de eerste twee dagen na de bevalling problemen kunnen ontstaan met de kittens. Om dan te weten wat er aan de hand is is een gentest op bloedgroep b belangrijk om te laten doen.  Houd je een kitten aan voor de fok en heb je keuze uit kittens met of zonder gen voor b, is het gezien het kleine percentage Abessijnen met deze bloedgroep goed te kiezen voor een dier zonder gen voor b, zelfs als dat misschien iets minder mooi is.
Fok dus verder met b-vrije katten waar dat mogelijk is en als je dan toch met een b-poes fokt, gebruik dan ook een b-kater zodat de kittens geen risico lopen. Waarschuw echter de nieuwe eigenaren van een b-kitten wel voor de mogelijke risico's als zij er mee willen fokken.
Overigens zijn dieren met bloedgroep b of een gen daarvoor niet minder gezond dan dieren die vrij van bloedgroep b zijn!
Tegenwoordig is het ook mogelijk om katten met bloedgroep b te testen of de titer hoog of laag is. Met b  poezen met een lage titer kan men wel zonder problemen een nestje fokken met een kater met bloedgroep A of AB.
Mijn instelling is echter ‘Voorkomen is beter dan genezen’.

De uitslagen bij bloedbeeldbepaling zijn:
bloedgroep A of bloedgroep b of bloedgroep AB.

De uitslagen van de gentest op bloedgroep b zijn:
N/N = de kat heeft géén bloedgroep b en is géén drager van een gen voor bloedgroep b
N/b = de kat is drager van een gen voor bloedgroep b
b/b = de kat heeft bloedgroep b