cattery Ravottersgaarde Abessijnen sinds 1975

E-MAIL sturen

Catteryvignet-geel1

1975 Haguewood's Xanthos K1Het uiterlijk van Aby's....

Abessijnen zijn qua uiterlijk met name herkenbaar door hun sterk afwijkende aftekening op de vacht. Waar andere rassen over het algemeen effen, gevlekt, gestreept, twee of driekleurig in grote platen of gemêleerd zijn, heeft de Abessijn altijd over de bovenzijde van de kop, de rug en de flanken, de buitenzijde van de poten en op de staart ticking. Ticking ontstaat door een aftekening die vertikaal per haar verloopt. Elke haar op de genoemde plaatsen heeft op een lichtere, bij de genetische kleur behorende, ondervachtkleur een punt en tenminste één ring daaronder in de genetisch bepaalde kleur. Als er één ring onder de gekleurde tip aanwezig is gaat het om enkele ticking, als er géén ring onder de tip aanwezig is gaat het om "tipping". Er kunnen echter meer ringen aanwezig zijn en dan spreekt men van dubbele ticking, drievoudige ticking enz. Voor Abessijnen is deze ticking dus ook hèt kenmerk.
Buiten die gebieden, dus borst, buik en binnenzijde poten bijvoorbeeld heeft de vacht de effen ondervachtkleur. Een wildkleur Abessijn is in feite een zwarte kat waarbij het kleureffect ontstaat door de bij een zwarte ticking behorende rood/goudbruine ondervachtkleur. Bij de blauwe Abessijn is de ticking staalblauw met een warme havermoutkleurige ondervacht. Een sorrel heeft een lichte bruinrode, kaneelkleurige, ticking op een warme oranjerode ondervacht. en een fawn, die genetisch gezien gelijktijdig zowel blauw als sorrel is, heeft een zandkleurige ticking op een warm beige ondervacht (zie foto links boven).
Tegenwoordig zijn er meer rassen die ticking of een afgeleide versie daarvan hebben, maar in al die rassen is dan zeker ooit een Aby ingekruist om dat effect te verkrijgen. Doordat er bij het "lenen" van de ticking in het verre verleden zeker ook wel weer dieren teruggebracht zijn naar de fok met Abessijn (de eerste generatie van zo'n kruising is altijd kortharig met ticking) zijn er ook in ons ras nieuwe kleuren ontstaan en is het gen voor langhaar er in geslopen. Uit die katten heeft men tenslotte weer de Somali, het halflangharige zusterras van de Abessijn gefokt. Voor chocolate en zilver zijn in het verleden overigens ook bewuste kruisingen met andere rassen gedaan.

Abessijn-verhoudingen-bouw-G-James- copyLichaamsverhoudingen bij een Abessijn.... (tekening Greetje James)
Qua bouw zijn Abessijnen middelmatig slanke en elegante dieren waarvan de schouderhoogte rechtop staand even hoog is als de lichaamslengte vanaf de voorzijde van de voorpoot tot en met de staartinplant (zie de tekening). Ze hebben vrij grote iets amandelvormige ogen, een lichte glooiing in de neuslijn overlopend naar een zacht afgeronde schedel en grote oren die samen met de kop een gematigd brede wig vormen. Alle vormen aan de kop zijn zacht afgerond.
De staart is lang en breed aan de inplant langzaam uitlopend in een punt. Alles bijeen gaat het dus nièt om een oosters type kat zoals bijvoorbeeld de Siamees of Oosters Korthaar! Dat in tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt.

2007-03-17BlueBelle-A-02-K1Abessijnen klimmen graag, zelfs kittens van een paar dagen tot een paar weken oud presteren het soms al om uit de nestdoos te klauteren. Iets om rekening mee te houden en dus voor de nodige klimgelegenheden te zorgen zoals bijvoorbeeld klimmeubels een klimpaal, toegang tot het trappenhuis enz.
De meeste van deze dieren jagen ook lang, wat wil zeggen dat ze hun prooi op en afstand fixeren om er dan met een lange sprint op af te gaan. Ze hebben daarbij vaak iets van een jachtluipaard op zakformaat! Het zijn dan ook rasechte sprinters en hebben ook een daarvoor geschikte, zeer degelijke, spieropbouw meegekregen. Alles aan hen is gebouwd om te racen en te klimmen, zoals bijvoorbeeld een diep gebouwde borstkas met flinke longen er in. Dat bijvoorbeeld in tegenstelling met de oosterse rassen  waarvan de romp meer buisvormig is gebouwd.

De poezen zijn duidelijk kleiner dan de katers. Het gewicht varieert bij volwassen poezen van ongeveer 2,5 kilo tot 4 kilo, de katers daarentegen wegen tussen ca 3,5 en 5,5 kilo.
De nestjes van Abessijnen bevatten gewoonlijk 3 à 4 zeer levendige kittens. Het nestje op deze foto bestaat uit 5 kittens in vier verschillende kleuren, dat wordt een ‘toverballennestje’ of ook wel ‘regenboognestje’ genoemd! Van links boven naar rechts onder: sorrel, fawn, wildkleur, blauw en nogmaals wildkleur.